شرکت کارگزاری ملل پویا

سهامداران اصلی بورس

سهامداران اصلی بورس

بعد از اعلام ۱۰ بند دولت برای بورس، بازار سرمایه اندکی مثبت شده ولی مثبت‌های این بازار به‌ مذاق عده‌ای خوش نیامده و دوباره منفی بافی‌ها شروع شده است.

رسول جاویدی مدیر تحلیل شرکت سبدگردان داریوش در گفت‌وگو با بورس نیوز در خصوص وضعیت بازار سرمایه بیان کرد: به هر حال هر شخصی ممکن است در مورد بازار سرمایه اظهار نظر کند. اشخاصی هم که در روزهای اخیر به حمایت دولت از بازار سرمایه انتقاد کرده اند، از جنس بازار سرمایه نبوده و بر اساس سوگیری های سیاسی یا اقتصادی به طرفداری از گروه های خاصی اظهار نظر کرده اند.

این کارشناس بازار سرمایه در رابطه با تاثیر ۱۰ بند دولت برای بورس بر روند بازار سرمایه گفت: قطعا نرخ گاز (چه بعنوان خوراک و چه بعنوان سوخت) از متغیرهای مهم بودجه برای شرکت ها و صنایع بورسی است.

وی اضافه کرد: عده‌ای معتقدند صنایعی که محصولات خود را بر اساس قیمت‌های جهانی به فروش می‌رسانند، نباید از تخفیف نرخ‌ گاز برخوردار باشند. حال آنکه معتقدم این نگرش کاملا نادرست است.

جاویدی از سوی دیگر تصریح کرد: فراموش نکنید که شرکت‌ها و صنایع تولیدی بزرگ‌ در شرایط تحریم ناچار به فروش محصول خود در بازارهای جهانی با تخفیف ۵ الی ۲۰ درصدی هستند و این موضوع درآمد شرکت‌ها را کاهش داده است.

مدیر تحلیل شرکت سبدگردان داریوش با اشاره به گونه‌ای از تهاتر میان پترویی‌ها و دولت، تاکید کرد: نکته دیگر آنکه اگر خوراک گازی پتروشیمی‌ها با تخفیف به شرکت‌های پتروشیمی عرضه می‌شود، در مقابل برخی شرکت‌های این گروه هم بخشی از محصول خود را طبق دستور دولت با قیمتی بسیار پایین در اختیار بخش‌های دولتی قرار می دهند.

جاویدی ادامه داد: مثلا اوره‌سازان حجم قابل توجهی اوره با قیمت تکلیفی در اختیار شرکت خدماتی حمایتی کشاورزی قرار می‌دهند؛ علاوه بر این، سهامدار اصلی بازارسرمایه، دولت و صندوق‌های بازنشستگی هستند و اگر سودی در صنایع بورسی محقق شود، بخش عمده این سود به جیب دولت و صندوق های بازنشستگی باز خواهد گشت.

مدیر تحلیل شرکت سبدگردان داریوش افزود: برخی بندهای دولت برای بازار سرمایه از آنچه قبلا اعلام شده بود، بهتر است، ولی در نظر داشته باشید که خواسته فعالان بازارسرمایه این است که نرخ گاز و... فرمول مشخصی داشته باشد. ضمن اینکه نرخ‌ خوراک گازی پتروشیمی‌ها بر اساس هاب اروپایی بوده و خوب می‌دانیم که با افزایش نرخ گاز توسط روسیه، نرخ خوراک صنعت پتروشیمی در کشور ما هم دستخوش تغییر خواهد شد. در مورد پالایشی‌ها ثبات وجود ندارد و نرخ‌ها، هر چند ماه یکبار تغییر می‌کند؛ اگر به دنبال افزایش جذابیت بازارسرمایه برای سرمایه‌گذاران هستیم، باید ابهامات تا حد امکان برطرف شود.

وی تصریح کرد: البته افزایش نرخ تسعیر ارز در بودجه سال آینده، تاثیر مثبتی بر بسیاری از شرکت‌های بازار خواهد داشت و مثلا با افزایش ۱۰ درصدی نرخ تسعیر ارز، درآمد اوره‌سازان ۱۲ الی ۱۳ درصد رشد خواهد کرد اما؛ باید دید برای نرخ ارز در سامانه نیما و اختلاف نرخ ارز نیمایی و آزاد چه تدبیری اندیشیده خواهد شد.

جاویدی در پایان خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد به جای میانگین ۶ ماهه، میانگین ۳ ماهه ارز در سامانه نیما برای تعیین نرخ تسعیر ارز شرکت‌ها منطقی‌تر بود. در مجموع معتقدم مشکل بازار سرمایه این است که بسیاری از برنامه‌های حمایت از بازارسرمایه در حد وعده و شعار بوده و اگر سیاست‌گذاران قصد حمایت از بازار‌سرمایه را دارند، باید حمایت خود را به صورت عملی نشان دهند.

چهارشنبه 1 دی 1400 اخبار